5 znakova tvrde vode u vašem domu

5 znakova tvrde vode u vašem domu

publikoval 08/07/2016

Ako su slavine u vašem kupatilu i kuhinji prekrivene naslagama koje je teško ukloniti, ako na suhim površinama vidite bijele nakupine, a na površini vašeg čaja kojeg ste pripremili kako bi uživali u njemu, plivaju ružne mrlje, imamo vijesti za vas – jednu lošu i jednu dobru. Loša je da imate tvrdu vodu u vašem domu, a dobra vijest je da postoji način kako eliminirati sve prije spomenute probleme. Još jedna utješna činjenica je da niste izuzetak – većina kućanstava muku muči s vodom zasićenom kamencem.
Kako voda uopće postane tvrda?

 

Otopine, najčešće kalcijeve i magnezijeve soli odgovorne su za nastanak tvrde vode. Oba navedena elementa vrlo lako kristaliziraju, a posebno pri zagrijavanju što se lako može vidjeti u obliku sloja kamenca unutar vodovodnih cijevi u vašem domu ili unutar kuhala za vodu kojeg svakodnevno koristite za pripremu toplih napitaka. Rezultat može biti drastičan kao na slici ispod:

aktualnosc1

Kako prepoznati tvrdu vodu?

1. Pokvareni grijaći sustavi. Naslaga kamenca debljine samo 1mm na grijaču uzrokuje:

 • smanjen učinak grijanja 10% i više,
 • umanjen učinak (gubitak) energije potrebne za zagrijavanje 10% i više,
 • smanjen protok i tlak vode u cjevovodu što se postepeno pogoršava i u konačnici nakon dužeg vremenskog perioda može dovesti do pucanja cijevi ili spojeva.

2. Ružne nakupine na površinama sanitarija. Naslage na slavinama, tuševima i wc-školjkama ukazuju:

 • vaše će sanitarije uskoro biti uništene i trebat ćete ih prijevremeno zamijeniti odn. kupiti nove,
 • morate koristiti 60% više sredstava za čišćenje.

3. Iritirana koža nakon kupanja. Sapun i ostala sredstva za pranje i čišćenje teško se rastvaraju u vodi (pjena traje kratko), a to znači:

 • biti ćete primorani trošiti više vode za ispiranje kupki, sapuna i drugih sredstava za higijenu,
 • vaša koža će biti podložna isušivanju i negativnim utjecajima kemijskih sredstava što je posebno izraženo kod osoba s osjetljivom kožom,
 • kožna oboljenja kao što su ekcemi mogu se pogoršati.

4. Tvrdokorne mrlje na posuđu. Tvrda voda ostavlja bijele naslage na kuhinjskim elementima i posuđu te smanjuje moć rastvaranja sredstava za pranje. To znači:

 • vaše posuđe i pribor i dalje izgleda prljavo bez obzira koliko ste ga puta oprali,
 • postoji mogućnost neopranog i nedovoljno ispranog posuđa pa ćete između ostalog konzumirati i sredstva za pranje.

5. Uništena odjeća nakon pranja. Kod tvrde vode koristi velike količine sredstava za omekšavanje vode umjesto za pranje rublja te u konačnici veliki dio kemikalija ostane u odjeći neispran, a to znači:

 • odjeća ostaje nečista i nedovoljno isprana od kemikalija,
 • tkanine izblijede jako brzo, bijelo postane sivo i kruto te neugodno na dodir čak i nakon korištenja dodatnog omekšivača rublja,
 • vlakna znakovito oslabljuju što dovodi do ubrzanog habanja.

RIJEŠENJE

Da bi riješili problem tvrde vode, iz nje treba ukloniti kalcijeve i magnezijeve soli, a to je upravo ono što jeste omekšavanje vode.

Jedini način za postizanje tog cilja je instalacija uređaja za uklanjanje kamenca iz vode (omekšivača) s kapacitetom određenim na osnovu broja članova kućanstva, potrošnji vode i njenoj razini tvrdoće. Naši stručnjaci će za vas odrediti najoptimalniji uređaj. Jednostavno ćemo instalirati omekšivač na glavnu dovodnu cijev vode u kući i osigurati odvod otpadne vode.

 zywica wycieta

Ionsko-izmjenična smola

Što je točno omekšavanje vode?

Dio omekšivača koji vas ustvari oslobađa kamenca iz vode naziva se ionsko-izmjenična smola, a smještena je u spremniku unutar uređaja kroz koji se preusmjerava tok vode i dalje prema vašim instalacijama. To je masa sastavljena od sitnih kuglica zlatne nijanse koje imaju moć vezivanja kalcijevih i magnezijevih iona (kamenca) na sebe zamjenjujući ih ionima natrija. Kada masa postane zasićena tj. počne gubiti svoja svojstva odn. kapacitet vezivanja kamenca te dođe do rizika da kamenac ostane u vašoj vodi, smola se regenerira rasolinom (proces se odvija u periodu kada se uređaj ne koristi, obično po noći). Prilikom regeneracije koju uređaj obavlja automatski, zarobljeni kamenac se ispire iz smole u odvodni sustav tj. kanalizaciju tako da vi možete nastaviti uživati u omekšanoj vodi. U tom smislu potrebno je dodavati tabletiranu sol u uređaj, obično svakih nekoliko mjeseci. Pored toga, nikakva dodatna intervencija od strane korisnika nije potrebna na uređaju kako bi on nesmetano omogućavao omekšanu i kvalitetniju vodu za cijelo kućanstvo.

Ponudu naših omekšivača možete vidjeti OVDJE.

Natrag na sve novosti

Veb-sajt koristi kolačiće. Više informacija u Politici privatnosti.