7 načina za uštedu vode kod kuće

7 načina za uštedu vode kod kuće

publikoval 28/04/2017

Od pranja kose do zalijevanja vrta – svakodnevno koristimo puno vode, ali možemo li točno utvrditi koliko? To je težak zadatak, posebice jer rijetko tomu poklanjamo pažnju pri svakodnevnim aktivnostima. Držanje otvorene slavine prilikom pranja zubi može izgledati kao trivijalan problem, ali ukupne svakodnevne kućanske aktivnosti pridonose ogromnoj potrošnji vode. Procjenjuje se da godišnje potrošimo više od 250 milijardi litara vode! Dobra vijest je da je kontroliranje potrošnje vode lakše nego što mislimo. Ovo je 7 jednostavnih načina.

1. Pronađite curenja na slavinama

Ako primjetite kapanje iz slavine, vjerovatno se radi o propusnom ventilu. Mislite da je to mala stvar? Trenutno i jeste, ali tijekom vremena će se taj problem pogoršati. Kapanje iz slavine je potrošnja od 5 litara vode dnevno.

Curenja se mogu pojaviti na različitim mjestima. Najčešći problem je kod mješalica vode, posebno unutar mehanizma isto kao i kod vodokotlića. Srećom popravak pokvarene slavine je jednostavno i jeftino, a može pomoći u uštedi vode i novca pri mjesečnim računima za vodu.

18010534 1709599432673816 8556117799541676326 n

2. Kontrolirajte istjecanje iz vodokotlića

12% ukupne potrošnje vode jednog kućanstva događa se putem nekontroliranih istjecanja vode. Konstantno propusan vodokotlić može potrošiti između 1000 I 4000 litara vode na dan te tako povećati vaš račun za vodu za tisuće kuna godišnje ako ne riješite taj problem.

Ako sumnjate da vodokotlić propušta napravite jednostavan test. Dodajte nekoliko kapi bojila za hranu u vodokotlić. Ako primjetite da je voda u wc-školjki obojena nakon 30 minuta bez puštanja vode, imate problem s curenjem vodokotlića.

3. Kraća tuširanja

Jedan od načina uštede vode je i kraće tuširanje. Isto tako dodatna ušteda je ako zaustavite vodu prilikom šamponiranja te ju otvorite samo prilikom ispiranja. Odrasla osoba prosječno provede 8 minuta ispod tuša što je oko 40 litara vode. Kako bi dodatno smanjili potrošnju, ugradite prskalice ili perlatore koji ograničavaju protok vode kroz glavu tuša ili slavinu.

AdobeStock 82821895

4. Ne koristite wc-školjku kao kantu za smeće

Možda i vi imate običaj bacati pamučne vate u wc-školjku umjesto da ih bacite u smeće. Malo razmislite o tome. Količina vode potrebne za ispiranje školjke varira od modela i starosti. Starijim modelim potrebno je između 10 i 15 litara vode dok noviji koriste do 5 litara. U prosječnom kućanstvu više se vode troši puštanjem vode iz vodokotlića nego pri bilo kojim drugim kućanskim aktivnostima, što je otprilike 31% ukupne potrošnje vode. Ipak je bolje pamučne vate baciti u smeće, zar ne?

I pripazite na vaše četveronožne ljubimce, poznato je da oni vole pustiti vodu iz vodokotlića... onako iz zabave :)

5. Zaustavite slavinu dok perete zube

Ovisno o stanju njihovih zubi većina ljudi provodi 2-4 minute četkajući ih svaki dan. Briga o zubima uzima mnogo pozornosti pa i ne primjetimo koliko vode isteče pri svakodnevnom pranju. Pri jednom pranju zubi s otvorenom slavinom potrošimo 4 litra vode. To znači oko 5000 litara vode godišnje što je dovoljno za punjenje 33 kade. Ako svakodnevne higijenske rutine svjesno provodite uskoro ćete primjetiti o kolikim se uštedama vode radi.

6. Uključite perilicu tek kada je puna

Vodu koja se troši pri pranju iskoristite u potpunosti. Standardne perilice potroše otprilike 150 litara vode pri svakom ciklusu bez obzira koliko su pune tako da pranje male količine rublja je velika greška i gubitak novca.

Još jedan način za smanjivanje računa za vodu je da tijekom pranja rublja preskočite ciklus dodatnog pranja. Većina perilica ima opciju dodatnog ispiranja što koristeći pravu količinu deterdženta možete izbjeći dobivajući iste rezultate bez dodatne potrošnje vode. Ako je u vašem kućanstvu tvrda voda, perilici je u stvarnosti potreban duži ciklus ispiranja nego s omekšanom vodom. S omekšivačem vode vaša odjeća će biti čista, isprana od deterdženata i neoštećena, a sve skupa s manjom potrošnjom vode.

maxpixel.freegreatpicture.com Woman Toothbrush Dentist 2099474

7. Umjereno zalijevajte vaš travnjak

Mnogi vjeruju da što se više zalijeva da će travnjak bolje rasti, ali može vas iznenaditi činjenica da travnjak ustvari ne treba zalijevati tako često.  U stvarnosti skoro 50% vode za vanjske upotrebe se troši radi isparavanja, vjetra ili istjecanjem radi neučinkovitog sustava navodnjavanja. Pretjerano navodnjavanje također vodi razvoju brojnim biljnim oboljenjima te pojavom insekata.

Čak i svakodnevno kratko zalijevanje je neučinkovito jer voda brzo isparava, a može dovesti do razvoja plitkog korijenskog sustava u tlu. Umjesto toga zalijevajte vaš travnjak jednom tjedno, ali izdašno, najmanje jedan sat. To će za rezultirati prolaskom vode ispod korijenja gdje je najpotrebnije.

Postoji i jedan jednostavan način da saznate kada prestati sa zalijevanjem. Prije pokretanja prskalica na sredinu travnjaka postavite praznu posudicu npr. konzervu od tune. Kada se posudica napuni to znači da je nekoliko centimetara vode palo na tlo – upravo onoliko koliko je potrebno da dođe do korijenja.

Još jedan način smanjenja potrošnje vode je da zalijevate travnja u doba dana kada su temperature najniže – obično rano ujutro ili kasno navečer. To će smanjiti gubitak vode radi isparavanja.

Natrag na sve novosti

Veb-sajt koristi kolačiće. Više informacija u Politici privatnosti.